Hangi Kombiyi Almalısınız?

04-11-2019 09:44
Hangi Kombiyi Almalısınız?

Kombi Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Hangi Kombiyi Almalıyım sorusuna cevap ararken tüm kombi türlerinden haberdar olmalı ve bunlar hakkında yeterli bilgi edinmelisiniz. Ardından, ısınma ihtiyacınızın sayısal bir değere dönüşmesi gerekiyor.

 

Kombi Türleri Nelerdir?

 

Günümüzde bacalı, hermetik ve yoğuşmalı olmak üzere üç farklı kombi çeşidi söz konusu. Bacalı kombiler, konvansiyonel çalışma sistemine sahiptir. Bunlar, gazı yakarak enerjiye çevirir. Atık gaz ise baca vasıtasıyla dışarı atılır.

Hermetik kombilerde yanmayı sağlayan hava oda içinden değil, bir fan yardımıyla dışarıdan sağlanır. Yanma sonrası oluşan atık gaz da aynı düzenekle kapalı mekâna değil, dış atmosfere atılır. Hermetik kombilerin, bacalı kombilere kıyasla daha güvenli bir kullanım sağladığı söylenebilir.

Yoğuşmalı kombiler ise son yılların en çok tercih edilen kombi çeşitlerinden. Bunlarda atık gaz sıcaklığı düşürülerek yanmayla oluşan su buharı, suya dönüştürülür. Bu su, radyatörlere gönderilir. Bu sistemden dolayı yoğuşmalı kombiler, diğer türlere göre daha verimli şekilde çalışmaktadır.

 

Kombi Kapasitesi Nasıl Belirlenir?

 

Kombiler için üç farklı kapasite söz konusu: 20000 kcal/ h, 26000 kcal/h ve 30000 kcal/h. Bunlar arasında seçim yaparken; alan genişliği, alanın bulunduğu cephe ve kat ve alandaki ısı izolasyonu durumunu değerlendirmelisiniz.

 

Alanın Genişliği

 

Genel olarak, alanın hacmi arttıkça, gerek duyulacak ısıtma kapasitesi de artar, denilebilir. Diğer şartların etkisi dışarıda bırakıldığında;

160 metrekare ve altı genişlikler için 20000 kcal/h,

160 metrekare ve 200 metrekare arasındaki genişlikler için 26000 kcal/h,

200 metrekare ve üzeri genişlikler için ise 30000 kcal/h kapasiteye sahip kombiler tercih edilmeli.

 

Alanın Bulunduğu Yön

 

Seçim yaparken, alanın güneş enerjisinden ne oranda faydalandığını da hesaba katmalısınız. Buna göre, kuzey yönünde konumlanan alanlarda ısı ihtiyacı, güney yönündekilere kıyasla daha fazladır.

 

Alanın Bulunduğu Yükseklik

 

Yüksek katlarda, soğuk havaya daha fazla maruz kalınır. Dolayısıyla eviniz yüksek bir kattaysa, yüksek bir ısıtma kapasitesine ihtiyacınız vardır.

 

Alandaki Isı Yalıtım Durumu

 

Hangi Kombiyi Almalıyım sorusu, ısı yalıtımının olup olmadığını da göz önüne almayı gerektiriyor. İyi bir izolasyon, kombide çok yüksek ısıtma kapasitesini gereksiz kılacaktır. Enerji tüketimini düşürmek için, yaşam alanlarınızda yeterli ısı yalıtımının varlığını önemseyin.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.