BTU Değeri Nasıl Hesaplanır?

29-05-2019 15:49
BTU Değeri Nasıl Hesaplanır?

BTU Değeri Nedir?

 

Klima satın alma aşamasında devreye giren en önemli unsur BTU değeridir. Doğru klimayı seçebilmek, doğru bir BTU hesabıyla mümkün. Peki, Klima Btu Değeri Nedir, nasıl hesaplanır?

BTU (British Thermal Unit – İngiliz Isı Birimi), bir libre suyun sıcaklığını 63o F’den 64o F’ye çıkarmak için gerekli enerji miktarını ifade eden birimdir. Buna göre, BTU/h ise, klimanın 1 saatte ortamdan aldığı ya da ortama verdiği enerji miktarını gösterir. BTU/h değeri, klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesini gösterir. Bu değerin yüksek olması, klimanın birim zamanda daha fazla havayı ısıttığı ya da soğuttuğu anlamına gelir, yani hedeflenen sıcaklık derecesine daha kısa zamanda ulaşılır.

 

BTU Değeri Hesabında Hangi Değişkenler Kullanılır?

 

Hangi ısıtma/soğutma kapasitesine ihtiyaç duyduğunuz üzerinde çeşitli unsurların etkisi vardır. Klimanın kullanılacağı alanın büyüklüğü ve bulunulan coğrafi bölge bunların en önemlileri.

Coğrafi bölgenin etkisi hesaplamaya, bölgeye özel belirlenmiş katsayılarla yansıtılır. Bölgelerin BTU hesabında kullanılan katsayıları şu şekilde:

Akdeniz Bölgesi’nin katsayısı: 445

Doğu Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 308

Ege Bölgesi’nin katsayısı: 423

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 462

İç Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 346

Karadeniz Bölgesi’nin katsayısı: 385

Marmara Bölgesi’nin katsayısı: 385

Isıtılacak ya da soğutulacak alanın büyüklüğü ise, metrekare cinsinden değeriyle formülde yer alır. Bu iki ana değişkenin yanı sıra, daha hassas hesaplama için göz önüne alınabilecek başka değişkenler de söz konusu. Klimadan yararlanacak kişi sayısı ve ortamda ısı yayarak çalışan elektronik cihazların varlığı bu değişkenlerden.

Klimayı kullanacak kişi sayısı 4’ten yüksekse, her fazla kişi için hesaba 600 BTU/h’lık değer eklenir. Ortamda bulunması en olası ısı yayan araç aydınlatma olduğundan, aydınlatmanın değeri hesaplamada genellikle dikkate alınır. Buna göre, aydınlatma değeri 500 Watt’tan fazlaysa, soğutma ihtiyacını belirlerken, fazla olan değer, 3.4’le çarpılarak hesaba eklenir.

Temel Klima Btu Hesaplama Formülü şu şekildedir:

Isıtma/Soğutma İhtiyacı (BTU/h) = Ortamın Büyüklüğü(m2) x Bölge Katsayısı

Örneğin, Marmara Bölgesi’nde 700 Watt aydınlatmanın bulunduğu 40 metrekare’lik bir mekân için 6 kişinin yararlanacağı klimanın sahip olması gereken BTU/h değeri şu şekilde hesaplanacaktır:

40 (Ortamın Büyüklüğü) x 385 (Marmara Bölgesi Katsayısı) = 15400 BTU/h

Fazla kişi sayısı için eklenecek BTU/h değeri: (6-4) x 600 = 1200 BTU/h

Fazla aydınlatma değeri için eklenecek BTU/h değeri: (700 – 500) x 3.4 = 680 BTU/h

Soğutma İhtiyacı: 15400 + 1200 + 680 = 17280 BTU/h

 

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.